Granska oss källkritiskt

Just nu pågår upprörda diskussioner i många lärargrupper i sociala medier. Vad det handlar om är att vänsterextrema lärare som inte kan lämna sina egna åsikter utanför klassrummet upprörs över att vi påstår att det finns vänsterextrema lärare som inte kan lämna sina åsikter utanför klassrummet. Kul va?

Kanske har du hamnat här på sidan för att din lärare tycker att detta är ett utmärkt tillfälle att lära er elever om källkritik. För som vi skrivit tidigare, för många lärare handlar källkritik om att vara kritisk mot kritikerna, inte mot de som har makten. Och din lärare, om han eller hon nu vill lära dig att inte tro på det vi skriver, är antagligen livrädd för att de åsikter som han eller hon själv har inte längre ska få stå oemotsagda i klassrummet.

Men, visst är det viktigt att vara källkritisk. Även mot oss. Följande text är ett försök att hjälpa dig att granska oss enligt den källkritiska grundfrågan: Vem är det som säger vad, till vem och i vilket syfte? Ja, vilka är vi? Eftersom den verklighet vi beskriver är sann, att lärare och elever med avvikande åsikter inte kan säga vad som helst utan konsekvenser så talar vi inte om vad vi heter eller visar bilder på oss själva. Men vi är ett gäng lärare och gymnasieelever i Stockholmsområdet som har startat den här sidan. Vissa av oss är politiskt aktiva inom KD, Moderaterna, Sverigedemokraterna och alternativhögern. Några av oss står längre till vänster, men tror ändå på yttrandefrihet och en öppenhet för mångfalden av tankar och åsikter. Våra lärare jobbar med matte och filosofi och vi elever går på sam-beteende, samsam och fordon. Sammanlagt är vi tolv stycken, men sedan har vi vänner som också hjälper oss att sprida vårt budskap. Vad är det då vi säger? Vi säger inte att alla lärare är kommunister eller att alla som tänker olika blir förtryckta, men vi säger att det är alldeles för många som inte vågar säga vad de tycker för att det finns en tysthetskultur i skolan. Vi har fått lära oss att om man kritiserar islam, invandring eller feminism så blir man stämplad som rasist eller sexist och då spelar argument inte längre någon roll. Därför håller många tyst. Men är det sant, det vi säger? Det finns inga vetenskapliga undersökningar av lärares politiska åsikter, men det finns tusentals vittnesmål från lärare och elever runt om i landet. Vi ska här lyfta fram några exempel från verkligheten som var och en själv kan kolla upp.

 • En tjej i åttan fick underkänt i biologi för att hon inte delade sin lärares åsikter om homosexualitet, läraren fick behålla jobbet. Källa
 • Tusentals svenska lärare har varit på utbildning i kommunistiska DDR. Dessa har satt tydliga avtryck i skolan och många jobbar fortfarande kvar. Källa
 • Lärare på bemanningsföretag sparkas för att han på sin fritid uttryckt åsikter som arbetsgivaren inte delar. Källa
 • Svenska elever som under lång tid blivit utsatta för rasistiska kränkningar av invandrarelever fick underkänt när de gav rasistiska kommentarer tillbaka. Här måste vi ta tidskriteriet i beaktande, denna händelse är tolv år gammal, men eleverna har fortfarande inte fått någon ursäkt från lärare eller skolledare. Källa

Innan du läser vidare kan du räcka upp handen och fråga din lärare om han/hon kan ge några exempel på när lärare sparkats eller elever underkänts för att de uttryckt vänsterextrema åsikter. Du kan också, när du ändå har ordet, fråga din lärare varför ni inte källkritiskt granskar exempelvis Expo skola eller RFSU.

Så till nästa fråga. Vem vänder vi oss till? Vi vänder oss främst till skolelever i högstadiet och gymnasiet, men även till lärare och andra som jobbar inom skolan. Och slutligen: Vad är vårt syfte? Vårt syfte är att belysa de problem som faktiskt finns med bristande åsiktsfrihet i skolan och att lärare och elever med “fel” åsikter bestraffas med att få sparken eller få sämre betyg, bara på grund av deras åsikter. Vi vill ha en skola där det råder fri debatt och där alla kan respektera varandra, oavsett politiska åsikter, religion eller ursprung. Vi vill att skolan ska lära ut kunskap och inte åsikter. Det är vårt enda syfte.

Nu kommer din lärare att protestera. “Men de är ju onda nazister!” “De tror inte på alla människors lika värde!”. Detta är naturligtvis dumheter. Din lärare är en fåntratt. Fråga gärna din lärare varför han/hon hellre sätter fula namn på åsikter istället för att diskutera sakfrågan. Och fråga gärna var det står på vår hemsida att vi är nazister eller inte tror på alla människors lika värde. Din lärare kommer säkert säga: “Men titta, de länkar till rasistiska sidor!” På det svarar vi: njae. Vi länkar till olika nyhetssidor som presenterar andra nyheter än de som står i Aftonbladet och Expressen. För vi tror det är viktigt att man får ta del av fler perspektiv. Om din lärare tycker att du bara ska få läsa tidningar med en viss åsikt så är det för att han inte är demokrat. Han kommer säga att han är demokrat, men då ljuger han. Måste man vara socialdemokrat för att länka till Aftonbladet? Måste man vara Moderat om man länkar till SvD? Måste man vara miljöpartist om man länkar till SVT? Jaså inte, men fråga då din lärare varför man måste vara rasist för att man länkar till Nordfront.

När man gör en källkritisk granskning är det viktigt att använda tendenskriteriet. Alltså fråga sig om informationen man läser är objektiv och oberoende. Så, är vi objektiva och oberoende? Objektiva, nej. Man måste inte vara objektiv, men om man inte är det så är det viktigt att man är tydlig med vad man tycker. Vi är tydliga med att vi står för demokrati och yttrandefrihet och att vi tycker att svenskar är lika mycket värda som alla andra. Däremot är vi oberoende. Vi har inga kopplingar till några företag, organisationer eller myndigheter. Vi tjänar inga pengar på det vi gör. Slutligen vill vi ge dig några tips om du vill granska din lärare källkritiskt.

 • Använder din lärare fula knep som t.ex. “guilt by association”?
  Guilt by association betyder att man försöker få någon att framstå som dålig genom att förknippa eller sammanblanda honom med något dåligt. T.ex. att säga att någon är rasist istället för att säga varför någons åsikter är fel. Om din lärare gör det bör du inte längre ta honom eller henne på allvar.
 • Pratar din lärare lika mycket om rasism mot vita som mot svarta? Om inte så är han/hon nog påverkad av sina egna åsikter eftersom rasism mot vita är mycket vanligare.
 • Påstår din lärare rentav att det inte finns någon rasism mot vita? Prata då med din rektor, för det är inte okej att nonchalera alla de elever som utsätts för rasistiska kränkningar bara för att de är vita eller svenska.
 • Känner du till förintelsen men inte Gulag och det faktum att kommunistiska regimer dödat över 100 miljoner människor? Fråga i så fall din lärare varför han vill undanhålla fakta om kommunismens fruktansvärda brott mot mänskligheten.
 • Känner du till att svarta människor i USA användes som slavar av vita på 1700 och 1800 talet, men känner du inte till att miljoner vita togs som slavar av afrikanerna redan på 1600-talet? Fråga då din lärare varför han bara lär ut sådant som får vita att verka dumma och svarta att verka som offer.

Om du har några fler frågor eller funderingar så tveka inte att höra av dig till oss. Vi svarar gärna på dina frågor.

8 thoughts on “Granska oss källkritiskt

 1. “Svenska elever som under lång tid blivit utsatta för rasistiska kränkningar av invandrarelever fick underkänt när de gav rasistiska kommentarer tillbaka.” Men i artikeln ni länkar så står inget om att svenska elever blivit utsatta för rasistiska kränkningar. Det står bara att svenska elever har utsatt andra för rasistiska kränkningar. Lite annorlunda än eran sammanfattning kan man säga. Ni klagar på att folk förvrider fakta för att få fram sina egna åsikter men ni gör samma sak själva.

 2. Asså va ä detta för lögn-webb-sida ?
  Jag studerar på Södertörn och det är ett fint läro-säte ! Denna sida är säkert gjord av elever som inte klarat komma in på högre utbildning ! Vi på Södertörns högskola är frammtidens blivande elit och samhälls-bärare !
  Hopas det inte skiner sol på er för då lär ni spricka era TROLL !

 3. Kan du/ni som skriver denna blogg upphöra med att vara så totalt jävla ofattbart hjärndöda. Jag hoppas att hela jävla Södertörn, samt de utpekade personerna, väcker åtal mot er för grovt förtal. Att jag har ödslat hela 5 jävla minuter med att kolla igenom inlägg där ni försvarar folks rätt att prata skit om bögar, men samtidigt säger er vilja ha en skola där folk respekterar varandra är så förkastligt att jag önskar att även jag kunde kräva skadestånd av er bara för att ni tycker er ha rätten att fylla allas vårt internet med den här jävla dyngan. Jag finner inga ord

 4. Ni är inte öppna med vilka ni är. Ni är väldigt partiska. Era länkar går inte till det ni påstår.

  Ni klarar alltså själva inte av ens en grundlig källkritisk granskning….

  1. Precis håller med asså ! Dem är troll som kommer spricka i solen ! Bara för skolan ha en fin värde-grund så kommer höger-trollen galloperandes med sina lögner och falska nyheter ! Sesså troll, tillbaka till fordons-programmet eller svets-skolan där ni kaskne klarar kraven, haha !

Leave a Reply

Your email address will not be published.